dilluns, 10 de febrer del 2014

Cinema i història. Sessió de cine club al Capri, 12 de febrer de 2014

PROFESOR LAZHAR (Monsieur Lazhar)

Direcció: Philippe Falardeau
Guió: Philippe Falardeau a partir de la peça teatral Bashir Lazhar, d'Evelyne de la Chenelière
Fotografia: Ronald Plante
Música: Martin Léon
Muntatge: Stéphane Lafleur
Intèrprets: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Marie Eve Beauregard, Danielle Proulx, Brigitte Poupart

Nacionalitat: Canada Idioma: Francès Any: 2011 Durada: 94' 
Classificació: no recomanada per a menors de 7 anys
Premis: Locarno 2011: premi del públic; Toronto 2011: millor pel·lícula canadenca; Valladolid 2011: millor guió i premi de la crítica; Rotterdam 2011: premi del públic

L'argument: Bachir Lazhar, un professor de primària d'origen algerià, és contractat per una escola de Monreal per a substituir una professora tràgicament desapareguda.


L'equip artístic i tècnic
Philippe Falardeau (Hull, Quebec, Canadà, 1968) va arribar al món del cinema d'una manera peculiar, a través d'un concurs de la televisió canadenca de 1993 en que els participants feien una gira per tot el món rodant curtmetratges documentals. En el procés va dirigir fins a vint films i va acabar guanyant la competició. Durant els següents anys continuaria dedicat a aquest tipus de cinema, passant a la ficció l'any 2000, amb La moitié gauche du frigo, un gran èxit al seu país que va passar per diversos festivals internacionals. Profesor Lazhar, la quarta pel·lícula que dirigeix, ha representat un important salt qualitatiu. Premiada arreu i nominada per l'Oscar al millor llargmetratge de parla no anglesa, el seu èxit ha permès Falardeau rodar The good lie als Estats Units, amb producció i repartiment nord-americans.

Mohamed Fellag (Azeffoun, Algèria, 1950), actor, humorista i escriptor, pertany, per sobre de tot, al món del teatre. Després d'estudiar a l'Escola d'Art Dramàtic d'Alger i agafar experiència als escenaris del país nord-africà, va entrar a formar part del Teatre Nacional d'Algèria l'any 1985. No va tardar gaire a escriure les seves pròpies obres i a muntar espectacles on actuava en solitari. Eren temps de turbulències a Algèria i Fellag les va patir l'any 1995 amb l'explosió d'una bomba durant una representació. Va emprendre el camí de l'exili, primer a Tunísia, on va ser advertit de l'existència d'una fàtua (un pronunciament legal de caràcter religiós en els països musulmans) contra ell al seu país, i després a França, on ha conegut un gran èxit amb els seus monòlegs humorístics de caire social. Les aparicions cinematogràfiques han sovintejat cada cop més, però la més significativa fins ara ha estat la de Profesor Lazhar, basada en una obra teatral per un sol actor de la que ja havia fet una lectura pública a França.

La història: Les vides de Mohamed Fellag i del personatge que interpreta a la pel·lícula, Bachir Lazhar, tenen en comú la dolorosa experiència de l'exili. Tots dos, un a la realitat i l'altre a la ficció, van haver de fugir de la remoguda Algèria dels anys noranta, víctimes d'una guerra civil que enfrontà des del 1991 al govern militar amb diferents grups islamistes. Centenars de milers d'algerians, la majoria civils, van resultar morts i molts altres van haver de fugir convertint-se en refugiats, viatgers sense papers cap a països amb una cultura aliena. Inicialment, el concepte de refugiat abraçava les persones que marxaven d'un país per motius religiosos, racials o polítics. Més endavant es va ampliar a les persones que fugien de les guerres o situacions de violència extrema i dels desastres naturals. Segons l'ONU, avui dia hi ha més de 15 milions de refugiats al món, però si comptem els desplaçats dintre d'un mateix país la xifra s'eleva en 26 milions més. La Convenció de Ginebra obliga als seus signataris a no retornar els refugiats a aquells territoris on la seva vida o la seva llibertat estiguin amenaçades, però aquesta normativa no es tinguda en compte ni per tots els països ni en tots els casos, com si el factor humà fos l'últim a valorar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada