dijous, 3 d’abril del 2014

El Prat ocult: Itinerari Els orígens del territori i la Casa de la Vila

El Prat ocult: Itinerari Els orígens del territori i la Casa de la Vila.

La novetat d'aquest any és la teatralització de la visita a la Casa de la Vila de la mà dels actors Albert Riballo i Maria Donoso, que es posen en la pell de dos personatges reals del Prat, en Joaquim Suy i la Maria Campany.

Joaquim Suy Mora va ser secretari de l'Ajuntament del Prat de Llobregat durant 43 anys. Va començar la seva feina l'any 1877 i va dimitir el 1920, amb setanta-un anys adduint raons de salut que li impedien desenvolupar en condicions les tasques pròpies dels seu càrrec.

Fons Josep Monés i Amat (AMEP)


Abans d'això, vivia a la plaça de la Vila, amb la seva mare, vídua, i un germà. Feia de barber, però els seus coneixements en lectura i escriptura li van permetre canviar d'ocupació.

Prop de casa seva, al carrer Major, vivia Maria Campany i Puig, nascuda l'any 1850. Era filla d'un constructor de carros que va transmetre l'ofici i el negoci al seu únic fill que, en morir els pares, es va fer càrrec també de les seves tres germanes.
  
Arran de la promulgació del Decret de Nova Planta de Felip V, l'any 1714, es van reorganitzar els ajuntaments catalans. En el cas del Prat, com a molts d'altres pobles, el Consell municipal es reunia a l'església. Cap al 1725, comencen els tràmits legals per a la construcció d'una casa consistorial al costat de l'Hostal, per tal de poder exercir el govern local seguint les directrius de la nova legislació. Cap al 1730 l'edifici està fet i, a més de ser la seu del govern local, el secretari municipal hi viu amb la seva família. La casa consistorial, al llarg dels anys, també tenia altres funcions com ara presó o escola.

El Joaquim Suy i la Maria Campmany es van casar i van establir la seva residència, des del 1877, a la Casa consistorial. Van tenir quatre filles, Teresa, Maria, Jacinta i Amàlia, nascudes entre 1877 i 1891. Seguint el costum tradicional, les dones tenien els fills a casa, per tant, és molt probable que l'Ajuntament fos el lloc on van néixer les filles de la parella.

L'any 1905, el Prat fent un important esforç econòmic, va construir una nova casa consistorial, perquè el vell casalot estava en estat quasi ruïnós. El nou edifici, amb unes dependències més modernes, continuava tenint un espai dedicat a habitatge del secretari.

L'edifici municipal, amb els anys, es va anar reformant i incorporant millores com ara, instal·lant calefacció o adquirint uns vitralls decoratius a finestres i balcó.


El Joaquim i la Maria ens ensenyen la seva casa, la casa de tots els pratencs i pratenques, ens expliquen com era l'edifici, quina feina es feia, quins eren els personatges més influents i també ens parlen dels actuals habitants de la que va ser  la seva antiga casa.

Marga Gómez Inglada
Directora de l'Arxiu Municipal del Prat

5 comentaris:

  1. Nice post thank you Jon

    ResponElimina
  2. how to convert songs to mp3 on youtube
    youtube to mp3 fie
    convert youtube audio to mp3 free for mac
    youtube to mp3 ythub cc
    youtube to mp3 converter mac os
    https://yttomp3.pro/
    youtube to mp3 converter that still works
    free youtube to mp3 converter no limit
    youtube how to download mp3 free songs
    youtube to mp3 hq audio

    ResponElimina
  3. Thanks for these outstanding DP images. My profile is rocking! Discover more at dp imags!

    ResponElimina