Les caramelles són cançons i balls populars que es fan per la Pasqua. Encara que
el seu origen és religiós amb el pas del temps s'han anat incorporant cançons
humorístiques o satíriques sobre temes de caràcter local.
Pel que
fa al Prat, al final de la quaresma, el dissabte de glòria, es cantaven les
caramelles. Els grups estava format per homes i n’hi havia que eren de cantaires
organitzats que assajaven amb regularitat, però també n’hi havia d’altres, de joves,
que es reunien per veure què podien arreplegar amb els seus concerts
improvisats. D’entre els primers, destacava el cor d’en Narcís, dirigit per
Narcís Baiges, un dels impulsors de la recuperació d’aquesta tradició després
de la guerra. Als anys quaranta, el cor d’en Narcís era molt popular i havia
arribat a tenir entre seixanta i setanta components.
Els
caramellaires acostumaven a sortir a cantar al vespre, després de les feines
del camp. Feien un recorregut per tot el poble i per les cases de pagès. El més
característic i el que els identificava era un cistell on es posava tot el que
el grup recaptava amb els seus cants. El jove que portava la cistella, subjecta
a dalt de tot d’un pal, no calia que cantés. El cor d’en Narcís cap a les nou
del vespre ja es retirava, però n’hi havia d’altres que cantaven de nit. Hi
havia més cors, com el de La
Papelera , format només per bascos i dirigits pel mestre
Zabaleta, o el de La Joventut ,
del mestre Joan Estalella.
El
premi per als cantaires, a les cases de pagès, acostumava a ser ous, però
gairebé tothom donava cèntims. Els grups més informals tenien el mal costum que
si no se sentien prou ben pagats,
agafaven entre tots el corró de la masia i l’empenyien fins al rec. Després, la
feina era del pagès, que se les veia de tots colors per treure’l de l’aigua. Moltes
vegades eren obsequiats amb un bon porró de vi per refrescar les castigades goles.
Després
de fer aquest recorregut per les cases, l’endemà, després de missa, els cors
més formals es concentraven a la plaça per oferir un concert de caramelles. Amb
els guanys obtinguts, els joves anaven, el dilluns de la segona Pasqua , a fer
un bon àpat al costat de l’ermita de Bruguers i els ous s’aprofitaven per fer
mones o crema.
(Extret
del llibre El Prat pagès. Col·lecció
de textos locals núm. 5)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada