dilluns, 27 de gener del 2014

La peça del mes: Armari

Armari
Cronologia: 1900-1905
Procedència: municipal.
Dimensions: 192 x 160 x 45 cm.
Núm. registre: 2


Armari de xapa de roure tenyit de color negre amb estructura de fusta de pi, altres parts com els baixos de les prestatgeries són de xapa de pollancre. Els bocaclaus i tiradors són de coure amb petites ornamentacions. Els cargols,  els panys i les frontisses i els claus són de ferro. L'armari consta de tres cossos, dues portes laterals i una vidriera, a la part inferior d'aquesta hi ha un calaix.L’actual edifici de l'Ajuntament, què substituí l’antiga casa consistorial aixecada cap al 1730, va ser construït l’any 1905 sota la direcció de l’arquitecte municipal Joan Feu Puig. El cost total de les obres va ascendir a 43.000 pessetes i l’Ajuntament s’endeutà durant anys per poder fer front a les despeses. El deute va ser tan important que es van demanar ajuts econòmics al grans propietaris forasters i es van emetre obligacions.

Probablement, l'armari es deuria comprar amb el conjunt de mobiliari que calia per adequar el nou edifici consistorial i, per les seves característiques, hauria d'estar a les dependències principals.

Amb els anys, s’hi van anar fent reformes, algunes de poc volum i altres que afectaren el conjunt de l’edifici. Així, a finals de 1916 s’aprovà la construcció dels sanitaris i el 1933 s’acabà  la instal·lació de la calefacció central amb aigua calenta.

El Prat no parava de créixer i les dependències municipals van quedar petites. L’any 1963 es van executar les obres d’ampliació de la Casa de la Vila, per a la construcció de noves oficines, que comportà la modificació de la façana lateral oest i la substitució de l'antiga font del comú. Amb la reforma del 2002, la font es va canviar de costat, a la banda del carrer Major, per tal de conservar aquest element testimonial d'interès històric.

Entre el 1983 i el 1984 es van fer noves reformes interiors de l’edifici. L'any 2002 es va inaugurar la darrera remodelació de la Casa de la Vila.L'edifici de l'Ajuntament està catalogat com a Arquitectura pública dins del Catàleg de Patrimoni Arquitectònic aprovat l'any 2004.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada