dilluns, 27 de maig del 2013

Club de lectura de novel·la històrica: El antropólogo inocente

Títol de l’edició original: The innocent Anthropologist. Notes from a Mud Hut, British Museum Publications Ltd. Londres, 1983
Nigel Barley, L’antropòleg innocent. Crónicas Anagrama, Editorial Anagrama, 1989


L’antropòleg innocent és un text insòlit d’antropologia que explica amb humor les situacions divertides i equívoques de l’experiència etnogràfica de l’autor Nigel Barley durant el seu treball de camp entre els dowayos del Camerún en 1978. L’autor, doctorat en antropologia per Oxford, es va dedicar durant un parell d’anys a l’estudi d’una tribu poc coneguda del  Camerún, el que havia de constituir el seu primer treball de camp i gairebé l’últim. Nigel Barley es va instal·lar en una cabanya de fang amb la intenció  d’investigar els costums i creences del poble dowayo. Bon coneixedor de la teoria del treball de camp però aviat va descobrir que la teoria no prenia en consideració la naturalesa de la societat dels dowayo, que se resistia a qualsevol norma. 

L’antropòleg innocent és la crònica del primer any que va passar a l’Àfrica Nigel Barley després de sobreviure a l’avorriment, desastres, malalties i hostilitats de la vida diària africana i del seu esforç d’adaptació.

Com explica Alberto Cardin (antropòleg i professor d’antropologia  de la U.B, va morir l’any 1992)  en el pròleg del llibre la virtut del text de Barley és que està ple d'anècdotes i d’individualitats , informadors del antropòleg i veritables actors que són descrits amb tot el seu intrincament racial i cultural de la societat africana contemporània  contràriament al que acostumen a presentar les monografies  etnològiques clàssiques que mostren el seu  pressupost teòric sobre un ser “primitiu” culturalment aïllat com a objecte de l’estudi antropològic.

Així, en el text apareixen altres ètnies com els fulanis o els koma, negres urbanitzats, cristians i musulmans, missioners catòlics i protestants, funcionaris negres y cooperants blancs, tot l’espectre de la societat i cultura africana contemporània: el jefe Zuuldibo, l’ajudant i traductor Matthieu, el misioner americà Herbert Brown...

Després d’aquesta experiència l’autor es va incorporar al Museu Britànic,  del que el Departament de Publicacions va editar el text a partir dels quaderns de camp com a curiositat. L’excitació que va causar entre els seus lector va motivar que es publiqués desprès en la col·lecció de butxaca de Penguin amb un extraordinari èxit.

Altres llibres de l’autor:
- El antropólogo inocente: notas desde una choza de barro. Anagrama, 1989.
- Bailando sobre la tumba: encuentros con la muerte. Anagrama, 2000.
- Una plaga de orugas: el antropólogo inocente regresa a la aldea africana. Anagrama, 2007


Barley ha estat nominat diverses vegades pel premi Escriptor Travelex de l'any. En 2002 va guanyar el premi de la Foreign Press Association pel seu treball sobre els viatges. 

Vicenç Tirado
Llicenciat en Geografia i història
Tècnic de Promoció Econòmica a l'Ajuntament del Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada