divendres, 4 de maig del 2012

Itineraris històrics

CICLE EL PRAT OCULT


El Prat nocturn. Setembre 2011

L'Arxiu municipal, des de l'any 2001, organitza activitats per divulgar la història i el patrimoni documental i material de la ciutat del Prat. La major part d'aquestes activitats estan adreçades a les escoles i centres de formació de persones adultes, i estan pensades per treballar-les en grup.

Les activitats són variades i van des de tallers (Conèixer la història del Prat, Vine a conèixer l'Arxiu, Anem a investigar, Juguem a investigar) fins a visites comentades a exposicions de temàtica històrica, que s'acompanyen de dossiers didàctics per treballar a la sala o a l'aula. Aquestes activitats s'han fet extensives a entitats i altres grups i col·lectius organitzats.


Juguem a investigar
Conèixer la història del Prat

Una de les activitats, que té una gran demanda i molta acceptació dels escolars i el professorat, és l'itinerari urbà.  Aquesta activitat, pensada especialment per als alumnes de primària però que s'adapta a qualsevol nivell formatiu, pretén donar a conèixer els orígens històrics del Prat i com es va formar el nucli urbà. L'itinerari comença a la plaça de la Vila, on es visita i s'explica l'interior de l'Ajuntament. Continua amb un breu recorregut per altres edificis i carrers emblemàtics de la ciutat. L'explicació es fa al carrer i s'aprofita cada edifici per explicar el creixement urbà de la ciutat, així com els aspectes històrics més rellevants.

Feia temps que hi havia la idea de fer un itinerari pensat expressament per a un públic jove i adult. Aquest projecte es va materialitzar coincidint amb la Festa Major de 2011. El reclam va ser fer una proposta centrada en aspectes més anecdòtics de la història del Prat, i fent èmfasi en aspectes "foscos", sense perdre el referent del rigor històric.
L'itinerari, amb el nom d'"El Prat ocult" s'inicià a la plaça de la Vila i s'acabà a Torre Balcells.

La gran acceptació que va tenir aquesta activitat ens va portar a plantejar la possibilitat d'ampliar la proposta. Així va néixer el cicle "El Prat ocult", amb la voluntat de donar a conèixer diferents aspectes de la història del Prat.

Aquest cicle està format per quatre itineraris monogràfics, la suma dels quals en dóna la visió de conjunt. Aquests itineraris estan pensats com una activitat lúdica, en horari festiu, i hi poden participar públics de totes les edats.  Els tres primers itineraris, que es fan tres diumenges al matí, tractaran els orígens del nucli urbà, la industrialització i l'obrerisme, i l'agricultura i el territori. El quart itinerari, que recull l'esperit de l'activitat de l'any passat, es farà en horari nocturn, abans de la Festa Major. El cicle, organitzat per l'Arxiu municipal, compta amb la col·laboració de l'arqueòleg Jordi Ramos, que difon el patrimoni a través de les xarxes socials i  el Prat Ràdio. No us perdeu el seu bloc, Lannarie.

Tot i que és interessant participar en tot el cicle, cada itinerari està pensant de manera individual, per tal que, si us en perdeu algun, pugueu seguir participant a la resta. Per a tots aquells que vàreu fer l'itinerari nocturn de l'any passat, sapigueu que, aquest any, la ruta serà diferent i carregada de sorpreses.

L'objectiu final és arribar a tenir uns coneixements bàsics sobre els aspectes més importants de la història del Prat en un ambient lúdic i participatiu. Com a recomanacions generals, només cal que hi poseu ganes, que porteu calçat còmode i, per al tercer itinerari, que hi vingueu amb bicicleta.

Us anirem recordant, puntualment, cada sortida i podeu tenir-ne més informació al web de patrimoni i a la resta de mitjans d'informació municipal.


Itineraris programats dins del Cicle "El Prat ocult":

§     22 d'abril: La Casa de la Vila i els orígens del Prat urbà

Coincidint amb la celebració del Dia del Municipi, aquest primer itinerari repassa els orígens del nucli urbà del Prat i fa un recorregut per alguns dels carrers i edificis més emblemàtics del Prat més antic. L'itinerari inclou una visita comentada a la Casa de la Vila.

§     6 de maig: El Prat obrer

Aquest itinerari fa un recorregut pels orígens industrials del Prat i les dues fàbriques més emblemàtiques: La Seda de Barcelona i La Papelera Española, així com pels polígons industrials; pels espais de memòria, el naixement de l'obrerisme i el moviment sindicalista; per la problemàtica de la ciutat per acollir nous habitants i les solucions per construir habitatges dignes, amb l'exemple de la Cooperativa Obrera de Viviendas i de les construccions vinculades a les fàbriques, com els pisos de La Papelera i les cases de La Seda.

§     27 de maig:  El territori i el Prat agrícola

Els eixos temàtics d'aquest itinerari són: la formació del territori i el protagonisme del riu, les dificultats per a l'establiment humà, la barca i els terraplens de defensa, l'agricultura tradicional i la transformació del s. XIX, i les masies com a model de producció i l'actual parc agrari. L'activitat es farà amb bicicleta i es recomana inscripció prèvia.

§     27 de setembre: El Prat nocturn

Segona trobada nocturna. Aquest itinerari se centra en un recorregut nocturn a l'entorn de la història del Prat i farà èmfasi en aspectes "foscos". Durant l'itinerari s'explicaran històries misterioses, reals o llegendes, que envolten a la ciutat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada