divendres, 11 de maig del 2012

Cooperativa Obrera de Viviendas



Per al moviment cooperatiu català, Cooperativa Obrera de Viviendas és una de les cooperatives més singulars de Catalunya.

Orígens: Cooperativa Obrera de Viviendas (COV) es va fundar el 1962 a causa de la impossibilitat de moltes famílies d'accedir a un habitatge digne. L'any 1964 van finalitzar el primer bloc i el 1965 el següent, fins a arribar a construir més de 1.000 habitatges. Així solucionaren el greu problema d’habitatges de l’època. En les assemblees generals, van començar a sorgir necessitats noves, com per exemple en l'educació (en un temps en què mancaven places públiques). Es va aprovar, la creació d'un parvulari que va donar lloc a l'escola Ramón y Cajal, introductora de la pedagogia activa al Prat. A partir d'aquí, van desenvolupar un pla estratègic: van editar una revista de formació cooperativa, un esplai i una casa de colònies (que encara existeix), i una escola per a adults. Van ser tan importants les sinergies que van generar que van donar lloc a associacions polititzades de joves (Juventud Unida Pratense), escola de futurs polítics en democràcia.

Durant els anys 60 i 70, les persones amb alguna discapacitat psíquica i física vivien en total marginació socieconòmica. A petició d'alguns socis, es va crear una associació per a disminuïts psíquics que va arribar a ser el precedent de les posteriors polítiques socials de l'Ajuntament en democràcia. A més, es va crear una cooperativa industrial per a disminuïts físics que va generar diversos llocs de treball i que es va convertir en modèlica en l'àmbit estatal.

Des del punt de vista econòmic, el moment de major auge es va produir entre el final dels 60 i l'inici dels 70, en què la COV va arribar a ocupar més de 140 persones i va disposar d'una secció d'obres, un taller de fusteria,  a més de professors, administratius, etc. Es va crear un grup cooperatiu en el qual hi havia una mútua, una caixa de crèdit i diverses botigues de consum.

Present: després de detectar les necessitats de les generacions noves (de fills i de néts de socis), Cooperativa va tornar a la construcció i  va inaugurar un bloc nou el 2009. Aquest edifici disposa de totes les prestacions modernes i ambientals que es requereixen actualment. D'altra banda, Cooperativa està estudiant la possibilitat de dur a terme noves obres al Prat Sud i al Prat Nord. Des de fa dècades, la COV està oferint serveis de rehabilitació d’obres i neteja.

Un dels principis del cooperativisme és fomentar-lo; per a això, es va crear, el 2008, FestaFira, pionera en el món cooperativista, que serveix per dinamitzar noves possibilitats laborals. Aquestes activitats han conduït a fer que el Departament de Treball de la Generalitat nomenés el Prat de Llobregat com a Territori Excel·lent d'Economia Cooperativa, un pla pilot d’incentivació laboral per a les cooperatives. La COV ha rebut, també, el Premi Ciutat del Prat 2012.

Futur: Cooperativa Obrera de Viviendas vol dur a la pràctica el cooperativisme integral; és a dir, la possibilitat d'oferir diversos serveis comunitaris més enllà de l'habitatge,  però per a això cal la participació de tots els socis i sòcies i d'aquelles persones que estiguin interessades en el món cooperativista. Per aquesta raó, s’han obert diversos canals de participació  (Associació Coop de Cap) i grups de discussió, només així podrem decidir quina Cooperativa Obrera de Viviendas volem per al s. XXI
.
Xavier Padullés
Cooperativa Obrera de Viviendas


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada