dijous, 19 de març del 2015

De pana i de campana. Els joves dels 70


La creixent activitat industrial, amb un gran impuls des de finals dels anys seixanta, va ser decisiva en la transformació de la ciutat.

El Prat, un municipi de 14.131 habitants l'any 1960, va viure l'arribada massiva de població en pocs anys. A més, a aquest creixement, cal afegir-hi l'increment de la natalitat que es produeix al llarg dels anys seixanta: l'anomenada generació del baby boom.

Aquest creixement demogràfic es va produir tan de pressa que el municipi es va veure desbordat per allotjar i donar serveis a tota la població. Així, per exemple, hi havia un gran dèficit de places escolars. En espera dels nous centres, es construïren barracons prefabricats que no reunien les condicions necessàries per impartir les classes.

El primer moment important en la vida dels joves era triar el seu camí dins del sistema educatiu. Acabada l'EGB (implantada l'any 1970), els joves podien optar per una formació professional o accedir a la universitat, uns estudis que fins aquells anys eren lluny de les possibilitats de les famílies treballadores.

 On més es manifesta l'esperit jove era en les activitats que duien a terme fora de les obligacions laborals o educatives. La joventut dels setanta aprofitava al màxim els recursos que els oferia la ciutat, al temps que buscaven noves fórmules participatives. Així, activitats com l'esport o l'excursionisme creixien amb força, n'apareixen de noves com les emissores de ràdio o s'impulsava el teatre, la música i el cinema.


Un dels elements més característics dels joves dels setanta eren les colles. La colla es formava per interessos comuns, aficions, gustos, barris, escoles com a element identitari. Els joves anaven amb la colla a tot arreu i era la seva relació més forta.
Les colles organitzaven festes als "porxos" d'algunes cases del nucli antic i trobades a alguna masia.


Si només es tractava de gaudir de la música i del ball, el punt obligat de trobada era la discoteca. El Prat comptava amb locals molt populars a la dècada dels setanta i primers anys vuitanta.

Tot això i molt més ho trobareu a l'exposició, que es pot visitar fins el 31 de maig, un recull amb imatges, objectes i testimonis dels nois i noies pratencs dels anys setanta.
6 comentaris:

 1. Big thumbs up for making such wonderful blog page!

  ResponElimina
 2. I have learned lot of things from it regarding blogging. thanks.

  ResponElimina
 3. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is actually frustrating.

  ResponElimina
 4. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it.

  ResponElimina
 5. I like what you guys are usually up too.

  ResponElimina
 6. Keep up the good works guys I’ve included you guys to blogroll.

  ResponElimina