dimarts, 5 de juny del 2012

Taller gastronòmic i presentació del llibre "La cuina romana. Per descobrir i practicar"


Josep Maria Solias i Juana María Huélamo.
Editorial Farell.  Col·lecció Rebost i Cuina, 5
ISBN: 978-84-92811-29-8

La cuina del mon romà va anar evolucionant des de la senzillesa dels plats propis d’un poble de pastors i pagesos fins a crear la primera gastronomia sofisticada d’Occident. Roma, amb un Imperi que anava de l’Atlàntic a l’Índic i dels deserts als boscos germànics, va poder disposar d’un fons de rebost extremadament variat, integrant a la seva gastronomia els productes de tot el món conegut.

La base del primitiu menjar romà era l’associació vegetal coneguda com a tríada mediterrània: el blat, l’olivera i la vinya. El productes que se n’extreien eren diversos i no exclusivament alimentaris: per exemple l’oli servia, a més de per menjar, com a mitjà d’il·luminació i com a medicina. Del blat (i dels altres cereals) no tan sols se’n feia pa, sinó també begudes o altres preparats alimentaris i se n’aprofitava la palla per a altres usos. De la vinya, a més de vi, també se n’obtenia vinagre, confitures i se’n consumia el raïm o les panses. 

Però la cuina i la gastronomia romana no s’aturen, tan sols, en aquests ingredients. La romana, és una cuina rica i equilibrada en la qual intervenien tots els productes que es trobaven a l’abast; alguns de més senzills i d’altres de més complicats, depenent de les possibilitats econòmiques del comensal.

“La cuina romana per descobrir i practicar” descobreix tot un món gairebé desconegut per a la major part de la gent. En les seves 143 pàgines, s’apunten 56 receptes dividides en múltiples apartats.


Inauguració de l'exposició Rubricatum al Prat, 2005

Els seus autors, el doctor Josep Maria Solias i l’arqueòloga Juana María Huélamo, tots dos membres fundadors de KuanUm, empresa dedicada a reviure el passat mitjançant els cinc sentits, conviden al lector a “convertir la seva cuina en el millor museu del món, que les vitrines siguin els plats i que les peces del museu ens entrin no tan sols per la vista, sinó, també, per l’olfacte i el gust. Benvinguts, benvingudes, al veritable museu postmodern: el de casa nostra...”

Sense cap dubte, “la pràctica culinària permetrà als lectors del llibre no tan sols conèixer, sinó també disposar de les bases per experimentar i compartir una part de la vida privada dels nostres avantpassats, tot convertint la història en una experiència sensorial única”.

Presentació i taller de La cuina romana. Per descobrir i practicar
a la llibreria La Rambla, Tarragona
El proper dia 21 de juny al Cèntric, espai cultural es durà a terme la presentació d’aquest llibre acompanyada de la confecció compartida d’un plat romà en directe, que els participants podran degustar.


Josep Maria Solias i Juana María Huélamo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada