divendres, 10 de juny del 2016

Cartells de la Guerra Civil al Cèntric

Durant la Guerra Civil, per tal d’arribar més fàcilment a la població, l’art va adoptar mitjans com el cartellisme i la fotografia. 



Els autors dels primers cartells, fets en aquest període, eren professionals de la il·lustració que feien feines comercials, i més endavant s’uniran professionals de les arts gràfiques, la pintura mural, la decoració, la fotografia, etc...


El cartellisme, al servei del govern, partits i sindicats, es va convertir en una eina de propaganda molt efectiva. Els missatges passen a ser més visuals i amb menys text demanant suport al front, lluitar contra el feixisme, protecció de la indústria i l’agricultura, compromís amb les dones, normes sanitàries, la crida a l'allistament, la invocació a la solidaritat, etc.

La mostra, que es pot visitar a la sala d’exposicions del Cèntric  fins el dia 11 de juny, ofereix una selecció de 40 cartells originals dels que conserva l’Arxiu Nacional de Catalunya, i que corresponen al període de la Guerra Civil. 

L’exposició vol apropar al ciutadà de la Catalunya d'avui, l’impacte i la memòria d'unes imatges que són el testimoni d'aquest conflicte bèl∙lic on el cartellisme va assolir una gran protagonisme com a eina de propaganda i sensibilització d’una població que vivia en estat de guerra. 

L’exposició presenta, entre d'altres, treballs de reconeguts cartellistes com ara Carles Fontserè, Josep Subirats, Lorenzo Goñi, Martí Bas.

Cartells com 'Unió és força', de Jaume Solà, 'Assassins!', de Lleó Arnau, o 'Llibertat!', amb el pagès que aixeca una falç evocant el 'Cant dels Segadors', de Carles Fontserè, són les icones més perdurables del moment. 
El cartell de Pere Català Pic 'Aixafem el feixisme', que amb l’espardenya calciga una creu gammada, sintetitza els objectius propagandístics republicans. 

1 comentari: