dijous, 26 de febrer del 2015

Iniciem les activitats del projecte Delta amb D de Dones 2015

Delta amb D de Dones és un projecte, nascut el 2014,  de col·laboració conjunta amb el museus de Cornellà, Gavà, l'Hospitalet, el Prat, Sant Boi i Viladecans amb l'objectiu de crear un programa de difusió conjunta del paper de les dones al llarg de la història en la conformació de les diferents localitats de la plana deltaica del Llobregat.

El museu de cada municipi programa activitats en relació al món femení, per a fer visibles les dones al llarg del temps i del territori. El projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Moltes d'aquestes activitats se sumen als actes organitzats a l'entorn de la celebració del Dia Internacional de les dones, 8 de març.


EL PRAT
La petjada de les dones
Data: 8 març 2015
Punt de trobada: Plaça de la vila
Horari: d'11:00 a 13:00 h. (durada aproximada)

 Itinerari històric per alguns carrers i espais de memòria relacionats amb les dones del Prat.
El recorregut posa l'accent en el paper de les dones en la nostra història i vol fer visible la seva petjada tot evidenciant la seva aportació.

Activitat gratuïta.
Es recomana inscripció prèvia: a patrimonicultural@elprat.cat  o al telèfon 934782858



CORNELLÀ
Pel forat del pany: senyores i minyones a Can Mercader
Data: diumenges 8 de març.  i  21 de juny de 2015
Lloc i horari: Museu Palau Mercader, a les 12h, durada 60 minuts.
De les moltes històries que es poden narrar entorn de Can Mercader, les de les dones que van habitar aquestes espais, són de les més desconegudes.
Aquesta visita centrada en els personatges femenins vinculats a la història del palau,   presenta  tres escenes dramatitzades, entre 1900 i 1940, protagonitzades per alguns d’aquests personatges històrics documentats.

Amb inscripció prèvia a museumercader@aj-cornella.cat

                                                                          
Elissa, Gran Reyna
Activitat complementària a l’exposició CORNELLÀ DE LLOBREGAT 1714
Un municipi barceloní en la cruïlla de dos segles

Dates: diumenge  29 de març de 2015
Lloc i horari: Museu Palau Mercader, a les 12h.
A càrrec de Fononèsia, amb una durada d’una hora.
Amb inscripció prèvia a museumercader@aj-cornella.cat

Es tracta d’un concert vocal acompanyat de clavicèmbal i viola de gamba, en el que es recull una mostra de la música que se sentia a la cort barcelonina  de l’arxiduc Carles d’Àustria, durant els primers anys del segle XVIII.
El programa compagina peces vocals i instrumentals amb els corresponents comentaris per situar-les.



GAVÀ
Itinerari “Pageses, obreres i burgeses al Gavà dels anys 30”
Diumenges 15 i 29 de març
A les 11 h, al Museu de Gavà (plaça de Dolors Clua, 13-14)
Durada aproximada: 1 h
Inscripció: al Museu de Gavà, telèfon 93 263 96 10.
Places limitades.
Activitat gratuïta.

La dècada del trenta van ser anys intensos, de canvi,  fins i tot convulsos i de guerra. Gavà no va restar aliena a les transformacions econòmiques, socials i culturals.
Per a les dones, la República va significar un avanç en la seves condicions legals i socials, situació que es va truncar amb l’arribada del franquisme.
Durant aquest itinerari recorrerem espais distintius de la ciutat, coneixerem l’època i descobrirem dones singulars. En definitiva, reconstruirem una part de la nostra història a través de la vida de pageses, obreres i burgeses de Gavà.

SANT BOI
Fémina, ser dona a Roma


Exposició (del 7 de març al 5 de juliol de 2015)
L'exposició, comissariada per Kuanum, s'organitza en dotze plafons dedicats a diversos temes sobre el món femení: la jurisprudència, les divinitats femenines, la seva relació amb el poder, el sexe, la literatura, la feina o els trucs de bellesa que practicaven. Tot un món secret que podem descobrir a partir del coneixement dels mosaics, les pintures i els aixovars funeraris.
El Museu de Sant Boi ha participat en la realització del guió.

Activitats al voltant de l'exposició:
Conferència: 12 de març:- Cómo ser mujer en Roma y no morir en el intento: descubriendo historias femeninas a través de los epitafios.
Més informació a: Museu de Sant Boi


VILADECANS
Exposició Dones d'empresa, de l'Institut Català de les dones

Data: Dijous, 5 de març, a les 19h.
Lloc: Ca n'Amat-Museu de Viladecans, carrer de Les Sitges, 1-3.
Entrada gratuïta.
Horari del Museu: de dimarts a dissabtes de 16.30 a
19.30h i de dissabtes a diumenges de 10.30 a 13.30h. Dilluns, festius i agost, tancat.

L'exposició s'hi estarà fins al 29 de març de 2015.


Visita duiada a l'ermita de Santa Maria de Sales 

Data: diumenge 8 de març, a les 11h i a les 12h
Lloc: Pla de les Deodates, s/n (a tocar el cementiri municipal).

Cal inscripció prèvia a: patrimonicultural@viladecans.cat , o bé als
telèfons: 936 351 800, ext.: 8180 o 8174.

Itinerari Espais de dones
Data: Diumenge, 15 de març, a les 11h,
Itinerari que recorrerà aquells indrets en què les dones de la ciutat han deixat empremta.
Cal reserva prèvia al correu: patrimonicultural@viladecans.cat, o bé al telèfon: 936 351 800, ext.: 8180 o 8174.

Exposició La higiene personal femenina

L'exposició La higiene personal femenina, duta a terme dins del programa Coincidències insòlites de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, serà al MUSEU de VILADECANS, Ca n'Amat, carrer de les Sitges,1-3, des del 5 de febrer fins al 31 de maig de 2015.

Aquesta exposició és el resultat d'una col·laboració entre els Museus de L'Hospitalet de Llobregat, el Museu de Sant Boi de Llobregat, el Museu d'Art de Cerdanyola del Vallès i el Museu de Viladecans, amb fons propis de totes aquestes institucions, sota l'aixopluc de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.



dimarts, 3 de febrer del 2015

Club de lectura de novel·la històrica: La tumba perdida

Luxor, 1922. Acaba de producirse el descubrimiento arqueológico más importante de la historia. Su principal protagonista, el egiptólogo Howard Carter, que había dedicado gran parte de su vida a conocer y explorar el Valle de los Reyes. A partir de este momento su carrera profesional se centrará casi exclusivamente en la documentación, la conservación y el vaciado de la tumba del joven faraón Tutankhamón. Junto a él, su amigo y mecenas Lord Carnarvon, quién únicamente pudo disfrutar de manera efímera el sensacional hallazgo; Lady Evelyn, hija del noble inglés y admiradora incondicional del arqueólogo; los escogidos miembros del equipo de trabajo y sus asistentes de confianza.



En base a un perfecto conocimiento del contexto histórico en general y de los más ínfimos detalles de esta aventura de la arqueología Nacho Ares propone una trepidante historia paralela centrada en la hipotética existencia de una tumba deducida a partir de la información facilitada por un enigmático texto escrito sobre un fragmento de piedra caliza. Howard Carter no solamente afrontará la ingente tarea que suponía el trabajo en la tumba de Tutankhamón, sino que deberá estar alerta para poder sortear las dificultades creadas por sus codiciosos competidores que, enterados de la existencia del misterioso texto, pretenden a toda costa localizar la tumba y sus tesoros al margen de todo interés científico.

Y, como no, el  autor nos traslada también a Uaset, la capital política y religiosa de Egipto, para vivir junto a Tutankhamón los últimos momentos de su corto reinado en un período histórico que sigue despertando pasiones entre los admiradores del antiguo Egipto.

Nacho Ares (León27 de agosto de 1970).

Estudió Historia Antigua en la Universidad de Valladolid y egiptología en la Universidad de Manchester. Ha escrito libros y artículos sobre cultura egipcia, así como algunas novelas. Fue director de la Revista de Arqueología hasta 2012. Desde 2009 dirige y presenta un programa de radio de divulgación histórica en la Cadena Ser, llamado Ser Historia. También es colaborador de los programas sobre misterios Milenio 3, en radio, y Cuarto Milenio, en televisión, ambos dirigidos por el periodista Iker Jiménez.

Luis Manuel Gonzálvez Ortega
Egiptòleg i conservador del Museu Egipci de Barcelona