dimecres, 6 de novembre del 2013

Club de lectura de novel·la històrica: Els prats (Història d'una sang)

Escrit publicat a la revista Prat de maig de 1997 amb motiu de l'edició del llibre Els prats (Història d'una sang)


Els prats (Història d'una sang)

La publicació més recent de Jaume Codina és una novel·la escrita el mateix any que s'editava Historia de una plaza. En contra de l'opinió del seu autor, que sempre ha abominat la novel·la, i en especial la històrica, Els prats (Història d'una sang) és una bona mostra de l'atractiu d'aquest gènere.
L'obra de Jaume Codina barreja amb habilitat literatura i història i fa que l'interès del lector es mantingui fins a la darrera plana.
Els prats (Història d'una sang), que parteix d'un fet documentat en les moltes hores d'investigació de Jaume Codina, explica la història d'amor entre dos joves pratencs i les dificultats a que han de front.
Però aquest argument és només una excusa per situar la història en un temps i un paisatge concert, el del Prat dels voltants de 1776.
La ploma de Jaume Codina es mostra especialment hàbil en la descripció d'ambients, personatges i situacions pratencs. Així al costat d'escenes d'una gran càrrega dramàtica, com la de la riuada, les planes del
llibre ens fan sentir la complexitat, i alhora humilitat, de la vida quotidiana en el Prat del final del segle XVIII, un moment en què la historiografia tradicional situa el final de l'edat moderna.
Influències dels drames rurals a l'estil de Bertrana, Català i Vayreda, un ric vocabulari baixllobregatí, el protagonisme de la natura, la violència latent o desfermada, la duresa de la vida al Delta, la misèria quotidiana..., són alguns dels elements que fan apassionant la lectura de novel·la

Marga Gómez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada