dijous, 17 de gener del 2019

Club de lectura de novel·la històrica: Los pilares de la tierra



Los pilares de la tierra és una de les obres més conegudes, sino la que més,  de Ken Follet. En ella, va sortir de la seva zona de confort de l’espionatge i s’endinsa en una època que de fosca no n ‘ha estat mai, però que sempre genera expectació.

És una novel·la de doble gènere: el best seller i la novel·la històrica.  La trama i l’argument són el principal motor d’una acció que comença amb el penjament públic d'un innocent i finalitza amb la humiliació d'un rei i transcorre al voltant d’un priorat benedictí i la construcció d’una catedral en plena transició del romànic al gòtic.

En Tom Builder i la seva família recorren el sud d'Anglaterra, a la recerca de feina. En ple hivern, la dona de Tom Builder mor en un part, després d'un llarg període de fam enmig del bosc. En el moment de la mort, en Tom es troba amb l'Ellen, una dona, que viu en una cova amb el seu fill Jack. En Tom aconsegueix l’encàrrec de construir la nova catedral de Kingsbridge després que la vella es cremés el mateix dia que arriben al priorat. Per tal de financiar la construcció, el prior Philip demana suport financer al rei, que li dóna terres i el dret a una pedrera propera, que ha estat concedida a Percy Hamleigh com a part del comtat de Shiring. Però els interessos de Percy van per un altre camí.

Amb l’exemple de la novel·la com a  marc de fons compararem el que ens explica Ken Follet amb l’experiència d’arqueologia experimental de Guédelon, on s’està construint un castell d’època medieval utilitzant tècniques, coneixements i eines de l’època. Aquest fet ens servirà per parlar dels processos patrimonials i l’admiració que ens causa l’edat mitja.

Jordi Montlló Bolart
Doctor en Antropologia social